Ik kom het regelmatig tegen, mensen die naar aanleiding van een training een heleboel dingen willen gaan implementeren. Denk daarbij bijvoorbeeld aan het aanpassen van je website, website teksten, gratis weggever, mailingsysteem etc. Voor vele ondernemers is dit een behoorlijk ‘ding’ om te gaan doen. Gewoon omdat ze het te moeilijk vinden om het allemaal zelf te doen. Ze weten vaak ook niet waar ze de prioriteit moeten leggen.

Een tijdje geleden kwam er iemand bij mij die met bovenstaand probleem te maken had. Heel slim van haar dat zij al dit werk wilde gaan uitbesteden natuurlijk. De teksten werden allemaal door een tekstschrijver geschreven en ik werd ingehuurd voor alle overige/technische dingen.

Maar vervolgens maakte zij een vergissing die veel ondernemers onderuit haalt, nog voordat ze goed en wel zijn begonnen. Want wat gebeurde er? Ze wilde alles tegelijk aanpassen. Grote stappen, snel thuis!

Het risico daarvan is echter dat je je niet goed voorbereid. En dat ik bijvoorbeeld een opt-informulier aanmaak, terwijl ik dat beter een week later had kunnen doen met de definitieve teksten van de tekstschrijver. Het is logischer om eerst de teksten aan te laten passen, dan te bepalen hoe de vormgeving moet zijn, en dan pas het opt-in formulier te maken.

Hoe kan je nu zelf bepalen wat prioriteit heeft in zo’n geval?

Begin met het opschrijven van je uiteindelijke doel dat je wil bereiken. Vervolgens verdeel je alle stappen die gedaan moeten worden in kleine stapjes. Dan ga je kijken wat er als eerste gedaan moet worden, wat als tweede enzovoort. Bedenk daarbij dat het van belang is dat je geen dubbel werk wilt doen, dus denk logisch na.

Loop je vast op de volgorde?

Praat er eens over met je partner, een kennis of collega. Die kijkt er met een totaal andere blik naar dan jij en kan vaak prima helpen, ook zonder inhoudelijk van de hoed en de rand te weten.

Maar dan? Tijd om te implementeren! Oftewel: wie gaat wat doen? Begint je hoofd al te tollen als je alleen al naar alle stappen kijkt? Begin dan eens om de lijst te verdelen in werkzaamheden die je zelf kan/wil doen en werkzaamheden die je niet zelf kan.

Wat je niet zelf kan, levert de volgende vraag: wil je het leren, of besteed je het uit?

Er zijn 3 redenen waarom je dingen zou kunnen uitbesteden:

  1. Het is te technisch en eenmalig: vraag je af of je dit wel echt zelf wilt leren
  2. Dit is technisch en vervelend en het komt zo vaak terug, dat je er niet aan moet denken om het steeds weer zelf te moeten doen.
  3. Ik zou het best willen en best kunnen, maar het heeft geen prioriteit want ik ben druk met andere dingen die ik wel zelf moet doen.

 

Komt één van de redenen hierboven overeen met jouw gedachten? Dan is het tijd om het uit te besteden. Maar je hoeft niet altijd direct alles uit te besteden. Je kunt ook een klein stukje uitbesteden. Bijvoorbeeld dingen die eenmalig ingesteld moeten worden. Verder kan je het dan helemaal zelf.

Ook bij het uitbesteden van taken moet je altijd logisch blijven nadenken! Hoeveel tijd kost het me om iets te leren? En hoe vaak ga ik die kennis daarna nog gebruiken? Is daar wel een goede verhouding in.

Tot slot geldt voor je hele to-do-lijst dat je logisch moet nadenken over wat je eerst gaat doen, voordat je het volgende aanpakt.

Het mooie is dat het voor iedereen anders kan zijn wat de volgorde is. Wil je eerst een vijftal kleine klussen doen voordat je aan dat grote project gaat beginnen? Omdat je zo meer ‘ruimte’ in je hoofd krijgt? Doen!

Of krijg je juist meer rust door direct anderhalf uur aan de slag te gaan met dat grote project! Kies daarvoor! Jij bepaalt wat voor jou de meest logische volgorde is!

Nu is het aan jou. Hoe logisch denk jij? Heb je nog twijfels? Schrijf je commentaar hieronder in het veld, wie weet kan ik je helpen om een knoop door te hakken.

Call Now Button